søndag den 13. november 2011

Brochemekanisme


Jeg har tidligere blogget om en opgave jeg lavede sidst jeg var på skoleforløb. Da skulle vi lave en broche. Opgaven blev delt op i tre dele, hvor jeg startede med at lave en kugle af sølvtråd, derefter skulle jeg save den over og bruge til den anden del. Den halve trådkugle blev loddet på en bund af tråde. Den sidste del er så brochemekanismen. Jeg nåede ikke at blive færdig med det på skolen, og har arbejdet på det efterfølgende. Nu er jeg endelig blevet færdig med det og vil nu gennemgå hvordan jeg har valgt at lave det.

Brochemekanismen består af 5 dele: brochenål, krølle, charnier, stift og holder til nål.

Holder til nål
Jeg starter med at lave holder til nål, hvor jeg har forskellige fremgangsmåder jeg vil afprøve. Den ene fremgangsmåde er hvor jeg saver to runde dele ud, hvor jeg har boret hul i inden jeg saver ud. Derefter saver jeg en bund ud og lodder de to runde dele på. Denne fremgangsmåde kommer arbejdstegningen nærmest, men er ikke den bedst egnede metode. For når den loddes på selve smykket, kan det falde fra hinanden hvis der bliver varmet for meget på det. Men hvor slemt det egentligt bliver, vil jeg afprøve og kan ses længere nede i indlægget.

De fire fremgangsmåder jeg vil afprøve:



Den anden fremgangsmåde er, hvor jeg saver holderen ud, som man kan se på fotografiet. Jeg bukker sidderne op med en fladtang, filer til og renoverer. Jeg fik de svære ikke lige taget et billede af den, for jeg kasserede den, da den ikke svarede til arbejdstegningen. Men billedet kommer senere når jeg har fundet den, ellers laver jeg ny.


Den tredje fremgangsmåde er hvor jeg har savet holderen ud som nummer to fra venstre på nedenstående fotografi. Her vil jeg afprøve at knækfile. At knækfile betyder, at man filer med en firkantet nålefil (eller trekantet nålefil, alt afhængig af hvilken vinkel knækket skal være) til man nærmest når bunden og efterfølgende kan "knække"/bøje siderne. På den måde får man en bøjning med skarpe kanter.


Jeg filer med en firkantet nålefil som vist på nedenstående fotografier.


Herefter bøjer jeg siderne op og lodder i knækket. Jeg saver ud og filer til, så siderne fremstår runde.


Den sidste fremgangsmåde er, hvor jeg saver holderen ud som ved forrige fremgangsmåde, og bøjer siderne med en fladtang. Her har jeg de svære igen ikke lige fået taget et billede. Kanterne fremstår ikke skarpe, men rundede. Jeg filer bund og sider, for at gøre kanterne mere skarpe, men derved kommer den under mål. Denne fremgangsmåde kasserer sig og arbejder derfor ikke videre med den.

Ud fra disse fire fremgangsmåder er to af dem brugbare og begge vil jeg prøve at lodde på smykket. Dette kommer længere nede i indlægget.

Nålen
Nålen består af to dele. En tråd af 0,9mm tråd og en runddel med hul i. Jeg saver rundellen ud, filer to sider på. Jeg klipper et stykke tråd til, bøjer enden og filer en kant. Dette gør jeg for at få en mere solid lodning. Jeg lodder runddellen på tråden.




Krøllen

Krøllen er den del, hvor nålen bliver låst fast i. Jeg saver krøllen ud som vist på fotografiet nedenfor, hvor jeg forinden har boret hul i hver ende. Jeg bukker siderne med en fladtang og filer bunden ind til mål. Jeg saver på dette tidspunkt ikke ud til åbningen, dette gør jeg først senere.



Charnier
Charnier delen er selve lukkemekanismen i krøllen. Den består af to dele, en runddel med to "ører" (min mand mener det ligner en pacman med ører) og hul i midten. Den anden del er et rør, som skal loddes inden i hullet på rundellen. Efter røret er loddet på, filer jeg enderne på røret.


Samling af krølle og charnier

Jeg sætter charnier inden i krøllen. Passer det ikke lige helt, filer jeg hullerne i krøllen til. Når det er tilpasset klemmer jeg det sammen, filer kanterne så det hele passer fint sammen. Jeg saver ud til åbningen, hvor nålen skal gå igennem. Jeg tilpasser åbningen ved at bruge en nålefil.



Nu er jeg næsten færdig. Jeg mangler bare at lodde den på. Men lodder jeg den på, som den er nu, risikerer jeg, at det hele bliver lodder sammen. Derfor har jeg faktisk lavet en ekstra krølle med charnier. Den ene vil jeg prøve at lodde på smykket samlet, hvor den bliver smurt ind i anti-fluks og den anden skiller jeg ad, hvor jeg først lodder krøllen på og derefter sætter charnier tilbage i den.

Pålodning

Jeg vil blindlodde hver del og det gør jeg ved at smelte slaglod på hver del. Jeg bruger vegt slaglod, da alt andet er loddet med hårdt slaglod.


Herefter lodder jeg den holder på, som består af to runddeller loddet på en bundplade. Det går fint, lodningen fritter kun en smule og kan nemt fjernes med smergelpapir. (note: husk næste gang, at lave holderen smallere end selve stavene som den skal loddet på)
Derpå lodder jeg den holder på, som jeg knækfilede. Det får fint, hvor der ikke er nogen renoveringsarbejde efterfølgende.


Jeg lodder den krølle med charnier, som er samlet og smurt ind i anti-fluks. Jeg bruger anti-fluks for at undgå at charnier og krøller skal lodde sammen. Det fungerer fint og det blev ikke loddet sammen. Denne metode vil jeg foretrække, da der ikke er nogle renoveringsarbejde efterfølgende.

Efter dette lodder jeg så krøllen på og sætter charnier inden i og bøjer sammen. Der kommer lidt mærker, som jeg renoverer væk.


Her er så fotografier, hvor det hele er loddet på. Det gik fint med alle fire lodninger, men jeg har jo ikke brug for to sæt brochemekanismer. Af den grund fjerner jeg så det, der så mindst godt ud, ved at lodde dem af og renovere det overskydende slaglod væk.


Påsætning af nål
Det sidste jeg mangler, er at nitte selve nålen på holderen. Jeg sætter en stift gennem holderen og nålen og nitter på hver side med en guldsmedhammer.


Det færdige resultat



Det er alt for tidskrævende at lave brochemekanismen helt fra bunden af. Det kan slet ikke betale sig, når man kan købe det som halvfabrikat. Men som guldsmedlærling kan vi risikere at komme til svendeprøve, hvor vi selv skal lave det. Derfor er det meget rart at have afprøvet det. Jeg vil til næste år lave brochemekanismen igen, blot i halv størrelse. Det jeg har arbejdet på nu er alt for stort og fylder for meget bag på smykket. Men jeg må sige, at jeg er godt tilfreds og begejstret over at det virker :-)

6 kommentarer:

  1. Uha det ser svært og teknisk ud, men resultatet er fint.
    Ha`en dejlig dag

    SvarSlet
  2. Tak fordi vi måtte være med i dit arbejde, det ser hammer svært ud....men du klarede det med glans....flot stykke arbejde du leverer.
    Vh.
    Jonna

    SvarSlet
  3. Tak skal I have. Ja det er et stort stykke arbejde, men det var spændende og lærerigt at prøve :-)

    SvarSlet
  4. Hej!
    Kom forbi din blog ved et tilfælde. Hvor er det genialt, at du viser processerne i dit håndværk. Spændende og fascinerende. Jeg håber, du bliver ved med det. Jeg bliver i hvert fald hængende. Tak for god (og vedkommende) blogging.

    Rita

    SvarSlet
  5. Hej Rita

    Hvor dejligt at høre. Mange tak for det :-)
    Og ja jeg bliver ved. Jeg har altid mit kamera ved hånden når jeg laver smykker.

    SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...